Banánovou mouku ze zralých banánů - je vhodná i pro SCD,
můžete v kuchyni využít na slano i na sladko.
Hodně saje, takže opatrně s ní :-)
- zkuste třeba Indické placky viz recept níže :-)
- můžete s ní zahušťovat omáčky
- zkuste udělat nočky do polévky, stačí smíchat s vejci, bylinkami a solí do husté hmoty a lžičkou tvořit malé nočky viz recept níže :-)
- jde použít v trojobalu ban. mou. - vejce - lahůdkové droždí / mandlová mouka
- uvaříte z ní puding nebo kaši viz recept níže :-)
- na koláč, muffiny, dorty a pod.,
- na lívance a palačinky viz recept níže :-)
- když z ní budete péct třeba koláč nebo dort, doporučujeme kombinovat s ořechovou moukou nebo hodně zvláčnit třeba nastrouhanými jablky, mrkví, kokosovým mlékem a pod.
- mouka z banánů hodně saje, nebojte se řídké konzistence těsta
- při pečení mouka tekutinu pojme
- pokud bude koláč dusivý, příště snižte množství mouky a přidejte zvláčňující surovinu :-)
- nebojte se toho, zkoušejte malá těsta třeba do muffinů, než vyladíte ten správný recept :-) - do koláče zahustíte tvarohovou náplň místo pudingu
- uvaříte z ní knedlíky viz recept níže :-)
- a spouta dalšího...
Lívance
Do mísy dáme:
250ml kokosového mléka (plnotučné mléko nebo jiná alternativa)
250ml vody (kokos.mléko je hodně tučné)
4 vejce
120g rozpuštěného kokosového nebo jiného oleje
špetka soli
50g vámi oblíbeného sladidla (min. malou lžičku – pomáhá při pečení)
5g soda (= 1 rovná malá lžička)
200-300g banánové mouky - přidávejte postupně, hmota bude houstnout pomaleji, než jste zvyklí
Postupně vmícháváme jednotlivé suroviny a šleháme mixerem nebo ručně metlou, nakonec přidáme mouku a mícháme / šleháme do hladka.
Těsto má být husté, ale musí téct, jakmile z naběračky padají kusy těsta a neteče hustá, ale přeci jenom souvisle tekutá hmota, dali jste moc mouky a vyřešíte to přidáním mléka nebo vejce. Mouka nasává vlhkost pomalu, dejte méně mouky, promíchejte a nechte 5 minut odstát, potom znovu promíchejte.
Pečeme na sucho na kvalitní nepřilnavé pánvi a zdobíme podle fantazie. Mějte trpělivost při obracení, musíte počkat, až se okraje zatáhnou.
Lahodné jsou proložené banánem, polité medem nebo datlovým nebo javorovým sirupem a na závěr ještě polité rozpuštěným máslem nebo ghí.
Dobrou chuť :-)
TIP !!
Když vynecháte sodu a dáte méně mouky, aby bylo těsto řidší, uděláte výborné palačinky :-)
Knedlíky z banánové mouky
Na 3/4 až kilo na jemno nastrouhané syrové mrkve, dýně nebo řepy (můžete i kombinovat).
Přidala jsem 6 vajec.
Dostatečně jsemosolila, nebude se vařit ve slané vodě, opepřila a nasekala čerstvé bylinky - bazalku, pažitku, koriandr, ...
Přidala jsem tak naběračku až naběračku a půl banánové mouky. Dávejte postupně a počkejte vždy, až mouka nasákne tekutinu...
Je to řídší kašovitě husté těsto, ale nedá se z něj nic uhňácat, protože se to vždy rozkydne... nevím jak lépe to popsat :-).
Kdo chce může zahustit trochu víc, knedlíčky jsou pak méně zeleninové.
Připravím si folii asi 30cm dlouhou a dám tam cca naběračku hmoty v cca 8 cm šířce pruhu.
Pomalu zabalím tak, aby na okraji bylo tak 5 cm bez těsta a ubalím z něj takový velký bonbon, kraje zakroutím a zavážu nití.
Nejdříve zavážu jednu stranu, potom pořádně zakroutím druhou, aby hmota napnula folii a nebyly tam vzduchové bubliny, chce to trochu cviku a zavážu druhou stranu.
Vařím 20 min. pokud jsou průměr cca 5 cm, tlustší přidejte 5 minut, jinak budou uvnitř nedodělané.
Myslím, že na rozdíl od klasických knedlíků, nevadí, když se vaří trochu déle, protože nejsou ve vodě a tedy nenasáknou a nerozvaří se
Jdou uvařit i v páře v hrníčku, který předem vymažete olejem a naplníte do 3/4, hrnek ponoříte asi ze třetiny do vařící vody a pod pokličkou vaříte 20-25minut :-)
Pokud těsto zahustíte více, až drží pohromadě, můžete udělat ala chlupaté knedlíky nebo nočky a velkou či malou lžící tvořit knedlíčky a vařit přímo ve vodě. To musí být ale opravdu hudté těsto a i tak hrozí, že se rozvaří nebo rozpadne, proto dávám přednost fólii či hrnečku, to je jistota.
Ale například malé nočky do polévky jsou suoer, tam stačí jen banánová mouka, vejce, sůl, pepř a bylinky.
Určitě by šly udělat i halušky :-)
Dobrou chuť :-)
Puding nebo kaše
Varianta vhodná i pro vegany:
250ml kokosového mléka nebo jiné alternativy
250ml vody (v případě kokosového mléka, je hodně tučné, jinak 500ml alternativy)
60g banánové mouky
70g datlového sirupu nebo medu
Vše pečlivě promíchat metlou nebo ručním šlehačem a pomalu vařit do okamžiku, kdy puding probublá a zhoustne.
A je to :-).
Zdobte podle svých chutí a fantazie.
Když dáte mouky jen 40g-50g, uvaříte skvělou neobilnou a nemléčnou kaši, kterou můžete ochutit oříšky, semínky, ovocem a podobně.
TIP !!
1. pokud přidáte 20g kakaa na 500ml mléka, uvaříte lahodný čokoládový puding
2. pokud přidáte nakrájené či rozmixované ovoce, můžete i mražené, uvaříte puding ovocný
š. skvělý je skořicový puding :-)
Pokud byste chtěli uvařit hutnější a pevnější variantu pudingu:
250ml kokosového mléka nebo jiné alternativy
250ml vody (v případě kokosového mléka, je hodně tučné, jinak 500ml alternativy nebo klasického mléka)
70g banánové mouky
70g medu
4 celá vejce
Dobrou chuť :-)
Indické placky
Za mne nejchutnější alternativa pečiva bez obilí, vhodná i pro SCD :-)
Včera jsem večer měla chuť na něco slaného, tak jsem si našla recept na indické placky a zkusila to.
cca 100g banánové mouky, trochu soli, cca 2 lžíce oliváče a trochu vody než se vypracovalo tvárné, ale nelepivé těsto- taková hmota ala modelína, ale nesmí se drolit!
Pozor na to, banánová mouka saje pomalu, nechte chvíli odstát a případně přidejte pár kapek vody.
No a mezi pečpapírem jsem vyválela do tenka placky asi 15cm v průměru, fakt asi jen 2mm silné.
Nejříve sundejte vrchní pečpapír, otočte těstem na dlaň a sundejte druhý pečpapír.
A ihned je plácněte na rozpálenou suchou nepřilnavou pánev.
!!! Musí to být rychlá akce, aby se těsto nepotrhalo :-)
Raději začněte s menšími plackami a až chytnete grif do ruky, zkuste je dělat větší :-)
Když se odlepí od povrchu pánve a je opečená z jedné strany, otočíme a opečeme stranu druhou.
Někdo to dělá tak, že si ustřihne větší kruh papíru na válení tak, aby se papír vešel na pánev, sundá jen horní papír a s druhým dá placku na pánev.
A druhý papír sundá, až když se spodní strana opeče :-)
Výsledek byl super :-)
Zjistila jsem, že se mi lépe těsto válí mezi folií... dělám trochu mokřejší těsto, aby se lépe vyválelo do tenka.
To je ale už trochu náročnější na manipulaci s plackou :-)
Chce to grif, ale dám jednu follii, na ní kuličku těsta, kterou trochu rozplácnu a zarovnám okraj.
Dám druhou folii a vyválím.
Dále postupuji stejně.
Variace na sladko i na slano,můžete použít jako staročeské lokše... s povidly a tvrdým tvarohem, se zelím a slaninou, s míchanými vajíčky, s baby špenátem, jako tortilu s masem - jen ji tak úplně nezabalíte, se zeleninou a majonézou nebo s avokádovým dipem... prostě tisíc variant této dobroty :-)
Vždy ji nejdříve potřu rozpuštěným sádlem, máslem nebo ghí či jiným tukem... a potom přidám ostatní...
Je dobrá i jen potřená a osolená :-)